Sunday, June 13, 2010

PUASA SUNAT (BULAN REJAB)Alhamdulillah, berkumandangnya azan maghrib tadi kita telah memasuki bulan Rejab. Dan yang pastinya menghampiri Ramadhan Al Mubarak~ .Diceritakan, para Salafussoleh, 6 bulan sebelum Ramadhan, mereka telah berdoa supaya dipanjangkan umur supaya dapat beribadah dalam bulan yang terdapat pada malamnya Laylatul Qadr.Kemudian selepas 6 bulan Ramadhan berlalu mereka masih lagi berdoa supaya amal ibadah mereka semasa bulan Ramadhan lalu diterima Allah.

Seringkali terdengar doa ~ Allahumma barik lana fi rajaba wa sya`bana wa ballighna Ramadhan~ (wallahua`lam status doa ini samada hadis nabi atau hanya doa dari ulama`).Sekadar men`copy-paste` soal jawab mengenai puasa.Sekurang2nya kita tahu amalan yang dilakukan oleh Rasulullah sollallahu`alaihiwassalam...:


Apakah ada kelebihan khusus bagi puasa di bulan Rejab?

Tidak ada kelebihan khusus bagi puasa bulan Rejab selain dari kedudukannya sebagai salah satu dari bulan-bulan Haram yang dinyatakan tadi.

Said bin Jubair r.a. (seorang Tabi’iin) pernah ditanya berkenaan puasa Rejab. Beliau menjawab; Aku telah mendengar Ibnu ‘Abbas r.a. berkata; “Adalah Rasulullah s.a.w. kadang-kadang terus-menerus berpuasa hingga kami menganggap beliau tidak berbuka langsung, dan kadang-kadang beliau terus-menerus berbuka hingga kami menganggap beliau tidak berpuasa langsung” (Riwayat Imam Muslim).

Dengan berdalil hadis dari Ibnu ‘Abbas tersebut, Imam Said bin Jubair ingin menjelaskan kepada kita bahawa hukum berpuasa di bulan Rejab sama seperti berpuasa di bulan-bulan yang lain iaitu tidak ada tegahan dan tidak ada galakan secara khusus. Cuma berpuasa pada asasnya memang digalakkan pada setiap bulan dan lagipun terdapat pula hadis mensunatkan kita berpuasa di bulan-bulan Haram di mana bulan Rejab tergolong di dalamnya.[1]

Nota kaki;

[1] Soheh Muslim Bisyarhi an-Nawawi, jil. 8, hlm. 41.


Apa yang dimaksudkan dengan puasa Nabi Daud a.s.? Apa fadhilatnya?

Puasa Nabi Daud a.s. bermaksud; puasa sehari dan berbuka sehari dengan mengecualikan hari-hari yang diharamkan berpuasa iaitu dua hari raya dan hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Dzul-Hijjah). Kelebihannnya ialah sabda Nabi s.a.w.; “Sesungguhnya puasa yang paling disukai Allah ialah puasa Nabi Daud dan solat yang paling disukai Allah ialah solat Nabi Daud; beliau tidur separuh malam, bangun (mengerjakan solat) sepertiganya dan tidur semula sepernamnya. (Adapun puasa pula) beliau berpuasa sehari dan beliau berbuka (yakni tidak berpuasa) sehari” (Riwayat Imam Muslim dari Abdullah bin ‘Amru r.a.).

No comments:

Post a Comment