Sunday, December 27, 2009

Kelebihan menziarahi PesakitLa ba`sa Thohurun , InsyaAllah

Tidak mengapa! Sembuh, InsyaAllah.
(Riwayat al-Bukhari, lihat Fathul Bari,10-118)

atau


As`aluLLAHal `azhim rabbal `arsyi ay yashfika.(7x)

Aku memohon kepada Allah yang menguasai `arasy yang Agung agar dia menyembuhkanmu(7x)
(Riwayat at-Tirmidhiy dan Abu Dawud)Sabda Nabi ShollaLLahu`alaihiwassalam: "Apabila seseorang itu menziarahi saudaranya yang Muslim, maka seakan-akan ia berjalan di kebun Syurga sehingga ia duduk.Apabila ia duduk,maka diturunkan rahmat dengan pantas.Jika ia menziarahi pada pagi hari, maka 70000 malaikat akan mendoakannya hingga ke petang. Jika ia berkunjung pada petang hari, maka 70000 malaikat akan mendoakannya hingga ke pagi.
(Riwayat at-ATirmidhi,Ibnu Majah dan Ahmad)Setiap minggu aku berkejaran ke hospital, tak pernah pula aku mengamalkan doa2 ni..Aishh!! nak kata hafal, memang hafal tapi bak kata pepatah arab


"Al `ilmu bila `amalen, ka syajarah bila tsamaren"
~Ilmu tanpa `amal seperti pokok tanpa buah~


Itulah antara kelebihan mereka yang berada dalam bidang kesihatan ini.Tak kira la Doktor, jururawat dll, asalkan berpeluang berjumpa pesakit, mereka akan dapat kelebihan ini.Tapi, dengan syarat kena amalkan apa yang telah dipelajari.

Ada juga kedapatan orang yang bukan dalam bidang kesihatan tapi meluangkan masa untuk menziarahi dan memberi semangat dan motivasi kepada pesakit semata2 untuk mendapat ganjaran pahala dalam hadis di atas.p/s: ilmu tanpa amal??


No comments:

Post a Comment