Thursday, September 3, 2009

Bantulah...
Si Miskin berlapar sepanjang masa, tiada pembuka dan penutup bagi kelaparan itu.Dari pagi jika tiada rezeki untuk menjadi santapannya, maka berlaparlah mereka sehingga malam.Jika malam pun masih tiada lagi rezeki , maka berlaparlah sepanjang malam sehingga paginya.Begitulah kehidupan Si Miskin.

Si Kaya terus kekenyangan setiap masa!Tiada apa yang boleh menghalang mereka untuk makan.Pintalah apa2, pasti kedapatan apa yang dipinta.

Inilah hikmah Ramadhan..! Si Kaya dan Si Mampu dilatih untuk menahan diri seakan-akan dirinya adalah orang miskin yang sentiasa kelaparan.Bezanya, Si Kaya dilatih hanyalah untuk menahan lapar bermula dari waktu Imsak sehingga terbenam matahari(Maghrib), sedangkan Si Miskin mungkin berterusan kelaparannya itu.. TIADA PEMBUKA DAN PENUTUP!!

Bantulah mereka dan dirimu dengan menyucikan hartamu.

"Ingatlah pada hari ketika emas dan perak dalam neraka jahannam, lalu dengan itu diseterika dahi, lambung, dan punggung mereka (seraya dikatakan kepada mereka) " Inilah harta bendamu yang kamu simpan untuk dirimu sendiri, maka rasakanlah (akibat dari) apa yang kamu simpankan itu" (At-Taubah:35)


" HAAZAA KANAZTUM LIANFUSIKUM!! FAZUUKUU MA KUNTUM TAKNIZUUN...!"~Zakat Fitrah bagi negeri Pahang Darul Makmur = RM7.00 ~


P/s: 10 malam terakhir Ramadhan! Salam Laylatul Qadr...


No comments:

Post a Comment