Friday, January 21, 2011

Mu`awiyyah: Khalifah Rashid yang Teraniaya

Rata-rata umat Islam di zaman mutakkhir ini menganggap Mu`awiyyah radhiaLLahu`anh sebagai pengasas monarki dalam Islam, seorang yang zalim, pemutar belit, pemberontak, ahli politik yang licik dan lain-lain lagi. Jarang sekali terkumpul sifat-sifat seperti itu walaupun pada orang Islam biasa, apatah lagi hendak dikatakan ada pada seorang sahabat nabi sollallahu`alaihiwasallam.Akan tetapi, apalah yang hendak dikatakan kerana itulah yang berlaku. Tidak ada keburukan yang tidak dihubungkan kepadanya dan tidak ada pula kebaikan yang tidak ditarik daripadanya. Akibatnya kita akan menemui ramai sekali orang Islam yang bernama Abu Bakar, Umar, Ustman, Ali dan lain-lain lagi adakah mudah untuk menemui orang yang bernama Mu`awiyyah terutamanya di nusantara ini?Mengapakah ini terjadi?? Bagaimanakah boleh hilang identiti Mu`awiyyah sebagai penulis wahyu dari tuhan semesta alam, seorang yang dikhususkan oleh Nabi sollallahu`alaihiwasallam dengan doa-doanya yang istimewa, tidak pernah dilucutkan jawatan gabenor yang disandangnya selama 20 tahun dan kemudian sebagai khalifah pula selama 20 tahun. Siapakah yang memimpin armada pertama dalam sejarah Islam untuk menyerang tentera-tentera ROM? Dan siapakah pula yang telah menakluk Cyprus, Sicily, Rhodesia, Sudan , Qirawan dan Sind? Siapakah yang menyatukan kembali umat Islam di bawah satu panji dalam melancarkan jihad yang terhenti sekian lama berikutan perpecahan dan persengketaan saudara yang berlaku di zaman pemerintahan Sayyidina Ali?Jawabnya ialah keistimewaan-keitimewaan dan keutamaan-keutamaan Mu`awiyyah telah pun mendap ke bawah oleh sikap prejudis umat terhadapnya akibat terpedaya dengan fitnah pesona yang ditabur semenjak zaman permulaan lagi. Benih-benih fitnah yang ditabur itu kemudian telah berakar umbi dan menunjang dengan kuat sekali di dalam taman sejarah kita, sehingga tidak lagi mudah bagi kita mencabut dan membersihkannya.

Thursday, January 20, 2011

Tersorok..

Canggih teknologi sekarang ini. Nak scan apa2 yang ada dalam badan yang jauh terperosok pun mudah. Kelebihan dan kredit kepada sesape yang ambil bidang Diagnostic Imaging and Radiography. Boleh diagnose badan manusia sampai ke dalam tanpa melucutkan sehelai pakaian pun malah kene pakai baju khas untuk elak kesan radiokatif berlebihan. (Baju plumbum??)Sebenarnya gambar X-ray ini diambil sewaktu mula2 mendapatkan rawatan di Klinik Pergigian UIAM Kuantan. Rawatan belum bermula lagi tapi diagnose begitu terperinci sampai perlu melalui proses imaging X-ray.(Kredit to IIUM Dentistry student) Hasilnya, banyak juga masalah yang dapat dihidu walaupun pandangan mata kasar nampak normal;


1.Kewujudan geraham besar yang belum tumbuh yang pastinya memberi masalah besar sehingga perlu dibedah jika posisi pertumbuhannya menggangu geraham sebelahnya.(Geraham atas kiri dan geraham bawah kanan.[X-ray ini menghadap anda.bukan membelakangi anda])

Warna putih : Almagam/tampalan
2 geraham besar songsang yang belum tumbuh(bawah kanan dan atas kiri)=ancaman besar akan datang.2. Terdapat 2 `lubang` yang terhasil antara 2 gigi yang agak sukar dikesan dengan mata kasar kerana nampak seakan tiada masalah dengan pandangan mata kasar.
Kalau manusia mampu mencipta alat secanggih mesin X-ray untuk mengesan benda yang tersorok(susuk??), bagaimana dengan Pencipta manusia itu sendiri. Analogi biasa yang sering didengari, kalau satu mesin dicipta, pasti manual/ buku rujukan ada pada pembuatnya. Begitu juga dengan manusia yang dicipta oleh Allah, pasti Allah lebih mengetahui hati manusia itu sendiri.

Sabda Rasulullah Sollallahu`alaihi wasallam:


"Ingatlah dalam setiap jasad itu ada seketul daging, apabila daging itu baik maka baiklah jasad itu keseluruhannya, apabila daging itu rosak maka rosaklah jasad itu keseluruhannya. Ingatlah daging itu ialah hati."

(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Firman Allah ta`ala


يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ


Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.


(Al Hujurat: 13)


Sunday, January 16, 2011

Apa ada pada NAMA??Hadis


Ibnu Umar RadhiaLLAhu `anh meriwayatkan , Rasulullah sollallahu`alaihiwasallam bersabda:" Sesungguhnya sebaik-baik nama kamu yang disukai oleh ALLAH ialah
Abdullah dan Abdur Rahman"


(Hadis Sahih diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam sahihnya: 2132 )Daripada Abu Wahab al-Juzyami radhiaLLahu `anh berkata, Rasulullah Sollallahu`alaihi wasallam bersabda:"Namakan anak-anak kamu dengan nama-nama nabi, sebaik-baik nama yang disukai oleh ALLAH ialah ABDULLAH dan ABDUR RAHMAN,
sebenar-benar mereka yang bernama
HARIS dan HAMMAM,
dan seburuk-buruk mereka yang bernama HARB dan MURRAH"

(Hadis riwayat Abu Daud: 4950, disahihkan oleh Albani dalam kitabnya Shohih Abu Daud)

AL QUR`AN
Firman Allah SWT,
"HAI orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain (kerana) harus puak dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka dan janganlah sesetengah kamu menyatakan keaiban sesetengah yang lain dan janganlah pula kamu memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) nama fasik sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan yang fasik), maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah al-Hujuraat [049], ayat 11)Kuniyah


Abu Qassim - Gelaran kepada Rasulullah kerana mempunyai anak lelaki bernama Qassim.

AsSiddiq - Gelaran kepada Abu Bakar.Laqab/ Nama Gelaran


Al Amin (Yang Amanah) - Gelaran kepada Rasulullah Sollallahu`alaihiwasallam semasa peristiwa meletakkan Hajarul Aswad.


Abu Hurairah (Bapa Kucing) - Gelaran yang diberikan kepada Abdul Rahman bin Saqr disebabkan kesukaan beliau bermain dengan kucing.


Saifullah (Pedang Allah) - Gelaran yang diberikan kepada Khalid bin Al Walid atas keberanian dan kecerdikan beliau dalam peperangan.


Asadullah (Singa Allah) - Gelaran yang diberi kepada Hamzah bin Abdul Mutalib


Humaira (Si pipi merah) - Gelaran yang diberikan Aisyah binti Abu Bakr.
Apa ada pada nama?

Sewaktu tadika dahulu, cikgu dan kawan2 tadika selalunya bertanya apa maksud nama Rayyan. Mungkin nama yang diberi agak pelik dan tak ramai yang mempunyai nama tersebut. Alam kanak2 apa lah yang nak diambil berat sangat. Balik ke rumah terus bertanya kepada Abuya dan Ummi akan maksud namaku ini.

"Rayyan bermaksud puas daripada dahaga atau pintu syurga untuk orang berpuasa"
Dikisahkan, sewaktu kecilku aku memang sangat kuat minum air sehinggakan terpaksa dibuatkan satu jubah khas untuk mudahkan proses membuang air.(banyak minum, banyak jugak la yang perlu dibuang) Angkat kain jubah dan buang~[info dari abuya ummi dalam kisah2 anak2 semasa kecil..=) ]


Nah, apa ada pada nama!!Fokus utama dalam entri kali ini adalah berkenaan dengan nama. Nama seseorang itu mungkin memainkan peranan dalam karisma dan peribadinya kerana panggilan yang diberi menjadi doa kepada orang yang dipanggil. Jika baik panggilan itu, insyaALLAH baik juga la akhlaqnya(doa). Tapi, jika buruk panggilan yang diberikan, ditakuti buruk juga la akhlaq dan perangainya.
Dewasa ini, nama seseorang lebih bersifat populariti terutamanya dikalangan belia dan remaja. Mereka mungkin segan atau malu jika rakan-rakan mereka memanggil mereka dengan nama asal seperti Arif, Yasir atau Salleh. Bahkan mereka mungkin meminta rakan-rakan mereka memanggil mereka dengan nama panggilan yang lebih glamour seperti Roy, Joe, Krul dan lain-lain.
Tak terkecuali orang seperti saya yang mempunyai nama yang kalau disingkatkan menjadi Roy . Kalau dulu semasa menuntut di alam persekolahan, ramai yang akan memanggil saya dengan panggilan `yan` sahaja dan perkataan `roy` jarang sekali kedengaran. Memasuki alam universiti, waqi` je berbeza, apabila seorang sudah lali memanggil dengan panggilan tersebut, maka yang lain pun turut memanggil dengan panggilan yang sama. Seakan menjadi fenomena pula..~
Sungguh, kalau di rumah, nama saya akan dipanggil dengan sebaik2nya oleh orang tua saya. Jika saya berada di tingkat atas sekali pun masih lagi kedengaran sabdu nama saya dengan jelas.


" RAYYAN"

/rai jan/ @ /roi jan/ -->
( ini adalah diphtong seperti dalam kamus bahasa untuk memudahkan menyebut dengan betul. seawal tahun pertama kuliah, telah diajar menggunakan diphtong)

Kembali kepada maksud nama tadi, saya pernah memasang impian dan niat supaya semua sunnah Rasulullah sollallahu`alaihiwasallam berkaitan dengan puasa pernah saya amalkan. Dari rukun, syarat2, sunnah2, sehingga kepada puasa2 yang pernah diriwayatkan dalam hadis diamalkan sekali seumur hidup sekurang2nya.Dan antara target yang belum pernah tercapai dan selalu berdoa supaya saya pernah melakukan ibadah tersebut adalah ibadah puasa nabi Daud `alaihissalam.


Sesungguhnya puasa yang paling disukai Allah ialah puasa Nabi Daud dan solat yang paling disukai Allah ialah solat Nabi Daud; beliau tidur separuh malam, bangun (mengerjakan solat) sepertiganya dan tidur semula sepernamnya. (Adapun puasa pula) beliau berpuasa sehari dan beliau berbuka (yakni tidak berpuasa) sehari”

(Riwayat Imam Muslim dari Abdullah bin ‘Amru r.a.).Memang dapat dirasakan kelainan apabila orang memanggil kita denagan panggilan yang tidak membawa apa2 maksud bahkan mungkin sifat atau perangai orang yang sinonim dengan panggilan tak sempurna itu akan terlekat kepada orang yang dipanggil. DOA barangkali~


Nah, apa ada pada nama!!


Wallahua`lam~


mode: ~PANGGIL LAH AKU DENGAN NAMAKU~

Monday, January 10, 2011

KAEDAH RINGKAS MENGENAL PASTI MUKA SURAT SETIAP AWAL JUZUK

Kaedah yang mudah dan cepat untuk mencari muka surat awal juzuk RASM UTHMANI SAHAJA . Artikel asli dari sini..

Bagi sesebuah institusi tahfiz atau pusat pengajian menghafaz al-Quran yang menggunakan kaedah tasmik menggunakan silibus sukatan berpandukan muka surat. Sudah pasti menjadi masalah bagi guru-guru dan juga pelajar untuk mengingati nombor muka surat yang telah mereka hafaz.

Saya sendiri mengalami masalah ini ketika menjadi guru hafaz bagi pelajar tingkatan satu. Waktu itu, apabila ditanya sampai manakah hafazan mereka? Pelajar tidak memberitahu ayat atau maqra’ mana yang telah mereka hafaz, sebaliknya mereka hanya memberitahu muka surat yang telah dihafaz.

Jadi, untuk memudahkan guru-guru hafaz dan juga pelajar-pelajar. Saya ingin kongsikan kaedah ringkas untuk mengenal pasti muka surat pada setiap awal juzu’.

Untuk pengetahuan anda, di dalam al-Quran Rasm Uthmani. Setiap satu juzu’ mengandungi 20 muka surat. Manakala, setiap satu muka surat mengandungi 15 baris ayat.

KAEDAH RINGKAS MENGENAL PASTI MUKA SURAT SETIAP AWAL JUZUK

Formulanya amat mudah :

(x – 1) 2 +2

Sekali pandang macam rumuz algebra pulak jadinya. Saya sengaja berbuat demikian agar mudah untuk anda mengingatinya. x yang dimaksudkan itu adalah juzu’ yang hendak anda cari muka suratnya.

Jadi, juzu’ yang hendak dicari ditolak dengan angka 1. Kemudian jumlah yang telah anda dapati tersebut di darab pula dengan 2. Hasil jawapan tersebut hendaklah ditambah dengan angka 2 dihujungnya.

Lihat contoh ini :

Katakan juzu’ yang anda ingin ketahui muka suratnya adalah juzu’ 6. Maka, pengiraannya adalah seperti berikut :

6 – 1 = 5

5 x 2 = 10

10 ditambah angka 2 dihujungnya = 102

Anda tidak percaya dengan jawapan tersebut? Lihat gambar al-Quran di bawah :

Muka Surat Awal Juzu 6

Begitu juga jika anda ingin mendapatkan awal muka surat dalam juzu’ lain. Contohnya juzu’ 30 :

30 – 1 = 29

29 x 2 = 58

58 ditambah angka 2 dihujungnya = 582

Muka Surat Awal Juzu 30

Walaubagaimanapun, kaedah ini hanya sesuai digunapakai pada al-Quran Rasm Uthmani sahaja, tidak kira sama ada mushaf fizikal atau digital. Manakala al-Quran yang menggunakan Rasm Imla’i atau lebih dikenali dengan istilah “al-Quran Majeed” adalah berlainan.

Selamat mencuba dan saksikan keajaiban yang berlaku…!!!
Sihat vs Sakit


Sakit datang tidak diundang kadangkala mempunyai banyak hikmah dan kebaikan daripada keburukan.Deria ditarik serta merta menjadi asbab untuk terus menjadi hamba berSYUKUR.SABAR menanggung kepedihan menanggung deras air mengalir tanpa henti.

Mode: SABAR dan SYUKUR~!
Wednesday, January 5, 2011

[1992] Taski ABIM Al Huda
[1993-1998] Sekolah Kebangsaan Peringgit
[1999-2003] Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sultan Muhammad
[2004-2005] Persijilan Tahfiz Darul Qur`an -UIAM
[2005-2007] Pusat Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
[2007-20011] Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Kampus Kuantan
Islam -} Agama -} Tahfiz Al Qur`an
Adakah saya benar2 orang BERAGAMA?? atau sekadar melalui proses pendidikan yang berlatarbelakangkan AGAMA?
mode: Muhasabah